SLLP

Is geld lenen altijd nodig?

Is geld lenen altijd nodig?

Over het algemeen zijn Nederlanders spaarzaam. Wanneer we iets willen kopen gaan we daar eerst hard voor sparen. Toch kan het wel eens zo zijn dat sparen net iets te lang gaat duren wanneer je opeens iets dringend nodig hebt.

Wanneer je ineens een nieuwe auto moet kopen of een nieuwe cv-ketel omdat de oude kapot is, kan je ervoor kiezen om geld te lenen. Veel mensen zien er een beetje tegenop om voor dit soort dingen een lening af te sluiten. Toch is dit niet nodig.

Ouderwets

Niet zomaar geld lenen is tegenwoordig een ouderwetse opvatting, Vroeger was het zelfs niet vanzelfsprekend om naar de bank te gaan voor een hypotheek als je een huis ging kopen. Er werd een groot deel gespaard zodat je het merendeel van de koopsom meteen kon betalen.

Daarnaast was het vroeger ook nog zo dat het heel erg moeilijk was om een lening af te sluiten. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Gaat er vandaag iets stuk, dan willen we dat het uiterlijk morgen weer vervangen is.

Verantwoord lenen

Tegenwoordig is geld lenen niet meer onverantwoord. Dit komt omdat we nu te maken hebben met een strengere regelgeving en betere voorlichting. Omdat er veel checks worden uitgevoerd kan het bijna niet meer gebeuren dat je meer leent dan je af kunt betalen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je voor alles wat je maar wilt hebben geld gaat lenen. Het kan altijd voorkomen dat je financiële situatie verandert. Dit kan ervoor zorgen dat je zonder dat je het aan zag komen toch met financiële problemen te maken krijgt.

Omdat we nu gelukkig allemaal overal en altijd toegang tot internet hebben, kunnen we snel en eenvoudig kredietaanbieders en soorten leningen met elkaar vergelijken. Het kan dus niet meer gebeuren dat je achteraf bedrogen uitkomt.

Wel is het slim om als je toch besluit geld te lenen alleen een lening afsluit bij en betrouwbare kredietverstrekker. Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een bedrijf wat zich aan de regels voor krediet verstrekken houdt.

Meer Te Weten Komen

5 redenen

Wanneer lenen

Lenen of sparen