SLLP

Geld lenen of sparen? Wat is verstandig?

Geld lenen of sparen? Wat is verstandig?

In het verleden was de mening van veel mensen dat geld lenen alleen verstandig was wanneer je een huis wilde kopen. Wilde je andere dingen kopen dan moest je daar maar voor sparen. Vroeger was geld lenen een van de domste dingen die je deed. Maar klopt dit wel?

Voor bijna iedereen geldt tegenwoordig dat wanneer we iets willen hebben, we dit gewoon kunnen kopen. Dit geldt ook voor dingen die we eigenlijk niet eens nodig hebben maar toch gewoon willen bezitten.

Waarom rust er een taboe op geld lenen?

Wat doe je als je iets echt nodig hebt maar je hebt niet genoeg geld om het te kopen? Je kan in dat geval een aantal keuzes maken. Of je koopt andere dingen die je niet nodig hebt gewoon even niet, of je verkoopt spullen die je niet meer gebruikt.

Heb je geen suikeroom of tante die je om geld kunt vragen, dan zit er vaak niets anders op dan een lening af te sluiten. Dit is zeker het geval als het gaat om iets wat je echt hard nodig hebt, bijvoorbeeld een andere auto wanneer je auto stuk gaat en niet meer te repareren is.

Vroeger werd er gezegd dat je geld wat je niet hebt ook niet uit kunt geven. En laten we eerlijk zijn, lenen kost geld. Hou er rekening mee dat je te maken krijgt met hogere maandlasten. Daar moet je wel de draagkracht voor hebben.

Wanneer is lenen beter dan sparen?

Bij het afsluiten van een lening kies je ervoor om nu van te lusten te genieten. Hou er goed rekening mee dat je in de toekomst met lasten te maken krijgt. Toch zijn er een aantal redenen waarom geld lenen aantrekkelijker is dan sparen.

Dit is bijvoorbeeld het geval als je geld leent om hiermee je huis te verduurzamen. Zou je hiervoor eerst gaan sparen, dan zal je te maken krijgen met hogere energiekosten. Door nu geld te lenen om je huis te verduurzamen kan je sneller beginnen met besparen op je energiekosten.

Nog een goede reden om geld te lenen is voor een verbouwing van je huis. Door een nieuwe keuken te plaatsen of vloerverwarming aan te leggen stijgt je huis meteen in waarde. Stijgen de huizenprijzen dan profiteer je hiervan als je je huis verkoopt.

Sluit je een lening af, dan is het verstandig om te kijken wat de afsluitkosten zijn. Hoe lager deze kosten, hoe goedkoper je lening uiteindelijk zal worden. Kijk ook of er mogelijkheden zijn om tussentijds boetevrij extra af te kunnen lossen op de lening.

Meer Te Weten Komen

Lenen nodig?

5 redenen

Wanneer lenen